dinsdag 14 augustus 2012

Sint Jan doet mee aan Stolpersteine Heerlen

Naast de scholen Bernadinuscollege, Grotiuscollege en Sinter Meerten college zal ook het Sint-Janscollege in Hoensbroek deelnemen aan het project Stolpersteine Heerlen.

De leerlingen van gymnasium 3 zullen zaterdag 25 augustus a.s. aanwezig zijn bij het officiële programma en op twee plaatsen zullen zij ook een bijdrage leveren.
Ook in Hoensbroek zullen te zijner tijd Stolpersteine worden geplaatst.

Stolpersteine Heerlen
In augustus 2012 is het 70 jaar geleden dat de eerste groep joden vanuit Heerlen werd gedeporteerd naar de Duitse vernietigingskampen. Velen zouden er daarna nog volgen.
In Heerlen is er  weinig  wat daar nog aan herinnert. Om de herinnering aan die duistere periode  ook voor toekomstige generaties levendig te houden heeft een aantal burgers het initiatief genomen te komen tot een stichting die daartoe strekkende activiteiten zal ontwikkelen.

Stichting Lodewijk  Foijer
Bij notariële akte is op 28 november 2011 de Stichting  Lodewijk Foijer opgericht. 
De Stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer  54.06.10.75.
De belastingdienst heeft de Stichting bij beschikking van 19 maart 2012 aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Naamgeving
Lodewijk Foijer was een van de weggevoerden uit 1942. Van hem is nauwelijks iets anders bekend dan zijn naam en het feit dat hij arm was en in de Joodse gemeenschap geen vooraanstaande plaats innam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten